PFAS gevonden in het Midden.

PFAS gevonden in het Midden.

Er is PFAS gevonden in het grondwater van bouwproject ‘Het Midden’ in Boechout. De metingen toonden waarden van respectievelijk 300ng/L en 150ng/L, wat hoger is dan de toetsingswaarde van 100ng/L . Bouwbedrijf Gands had een lozingsnorm voorgesteld aan de gemeente Boechout van 500ng/l. Zie ook Bemalingsnota Gands

De gemeente heeft ondertussen een vergunning afgeleverd. De voorwaarden kan je hier lezen:

https://boechout.meetingburger.net/(S(hnxbl2c404xbmlxhtslqyyxy))/cbs/04adc35a-1368-4351-8324-13c41d06ae89/besluitenlijst#010c532d-262e-4eba-96c9-db209f4e2b6c

Om dit toch even in perspectief te plaatsen: dit zijn geen waarden die je kan vergelijken met de vervuiling aan het 3M fabriek. In de palingbeek aan 3M werd 43 000 ng/l gemeten. Deze vervuiling is veel minder alarmerend.

Normen en (toetsings)waarden

Er zijn nog geen definitieve normen voor grondwater, enkel “toetsingswaarden” die gebaseerd zijn op de Europeese limiet voor drinkwater. Deze waarden worden betwist omdat ze veel te hoog liggen. Andere landen werken met 10ng/L(UK), 4,4ng/l ( Nederland), 2ng/l (Denemarken) en 0,004ng/L (USA-EPA). Dit illustreert dat huidige normen in Belgie achterhaald zijn, en hoe belangrijk het is deze stoffen uit ons milieu en drinkwater te houden.

Vragen ?

Na alle saneringen en vorige bemaling is er nog pfas in het grondwater gevonden en een lage concentratie, maar het volume is onbekend.
Er is maar op twee punten gemeten. Tot hoe ver reikt de vervuiling ? Komt er nog verder onderzoek naar pfas in grondwater in de buurt? Is het nuttig de grond opnieuw te onderzoeken na kennisname van het grondwateronderzoek ?

Onderzoek de wadi : Bij de vorige bemalingen van Midden 2 en 4, werd ook geloosd in de Grensscheidingsbeek, er is toen niet gezocht naar PFAS. Het is dan ook niet uitgesloten dat ook dat water met PFAS was vervuild. De Wadi waar water gebufferd werd tijdens de bemaling zou onderzocht moeten worden.

Onderzoek van water en slib van de Grensscheidingsbeek lijkt dan ook noodzakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *