PFAS in het Midden?

PFAS in het Midden?

De eerste resultaten zijn voorlopig geruststellend.

Sommige inwoners van Boechout hebben onlangs van de gemeente een brief ontvangen over een mogelijke verontreiniging met PFAS op twee plaatsen in Boechout waaronder het Midden. Op de interactieve kaart van de Vlaamse overheid met mogelijke PFAS-vervuiling kan je die twee locaties terugvinden.

Het is niet zeker dat de bodem daar vervuild is, maar de overheid raadt toch aan om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen in afwachting van verder onderzoek.

PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) zijn schadelijke niet afbreekbare stoffen (zogenaamde ‘forever chemicals’). Ze zijn schadelijk voor het immuunsysteem, beïnvloeden het hormoonsysteem, geboortegewicht, cholesterol etc… 

PFAS zitten in veel producten zoals tefalpannen, sommige kledij , fotopapier… zelfs cosmetica kan PFAS bevatten. Omdat PFOS tegen hoge temperaturen bestand is, werd het in het verleden door de brandweer in blusschuim gebruikt.

Daarom doet OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) systematisch bodemonderzoek naar PFOS bij (voormalige) brandweerkazernes, oefenterreinen van de brandweer en terreinen waar grote branden mogelijk met schuim zijn geblust.

Wat het Midden betreft is er goed nieuws: ” Het onderzoek van de voormalige BMT site, waar nu het Midden is, werd gestart naar aanleiding van berichten over een brand. Dit bleek een misverstand te zijn: het ging om een melding van een evacuatie wegens brandalarm in de naastgelegen school. In dit dossier zal dus geen bodemonderzoek worden uitgevoerd door de OVAM.” zo liet men ons weten. Ovam doet nu verder onderzoek naar de omgeving van Sint-Gabriel.

Bodemonderzoek op BMT

Dat wil niet zeggen dat er geen onderzoek loopt naar PFAS op de voormalige BMT site. OVAM beschouwt ook industriële sites waar galvanisatieprocessen plaatsvonden als een risico. Maar in een mail aan ‘t Dorp lezen we ook: “Dit betekent niet dat PFAS op elk terrein waar galvanisatie werd uitgevoerd ook effectief zijn gebruikt.”

Op de site van BMT zijn vroeger galvanisatieprocessen uitgevoerd. Bij galvanisatie werden vaak – maar dus niet altijd – PFAS gebruikt als aerosolonderdrukkers. Een film van PFAS op galvanisatiebaden moest werknemers beschermen tegen giftige dampen.

Tijdens de sanering van BMT werd geen rekening gehouden met PFAS. In 1999 was men daar nog niet over bezorgd. Nu wel, dank zij de inspanningen van milieuactivist Thomas Goorden.

Daarom heeft Gands nv, de projectontwikkelaar van het Midden, op vraag van OVAM een aantal bijkomende bodemonderzoeken laten doen. Volgens die analyses is er in het Midden geen PFAS in de bodem gevonden.

OVAM heeft Gands ook gevraagd om het grondwater te onderzoeken. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend.

Van zodra OVAM ons die bezorgt, laten we dat zeker weten.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *