Over Transparantie.

Over Transparantie.

Tansparantie is in de eerste plaats het recht op informatie dat in het bezit is van overheidsinstellingen. Wie informatie opvraagt heeft het recht die te krijgen. Maar dat is slechts het minimum.

Informatie en kennis is de basis van een beslissingsproces. Wanneer mensen op basis van verschillende informatie een conclusie trekken, is het niet verwonderlijk dat die conclusies niet overeen komen. Het is uiterst belangrijk dat iedereen over dezelfde informatie beschikt, toegankelijk en leesbaar, en tijd krijgt deze informatie te kunnen inzien en verwerken.

We engageren ons om kennis die we hebben zo waargetrouw en toegankelijk mogelijk te delen. Zo hebben we ivm de dreef 387 documenten onderzocht en in een informatiereeks gebundeld.

Media en journalistiek spelen een cruciale en bepalende rol als 4de macht.
Waar vroeger de keuze van een krant, in een verzuild medialandschap, informatiestromen kleurde, bepaalt nu veelal het algoritme van Facebook wie welke informatie te zien krijgt. Betalende artikels op internetkranten en tijdschriften, concurreren met gratis aangereikte opiniestukjes.

Media en journalistiek zit zelf in een crisis. Hun financieringsmodel van vroeger staat al lang onder druk en vooral voor lokale journalistieke onderwerpen krijgen journalisten geen tijd (geld) om echt journalistiek werk te leveren, met als gevolg dat persberichten kritiekloos worden overgenomen, of beperkt journalistiek zich tot “de een zijn verhaal” tegenover die van een “de ander” te plaatsen. Bevolking moet dan maar kiezen wie ze gelooft. Een sterkere lokale journalistiek is noodzakelijk voor lokaal welzijn.

Fonds Pascal Decroos financiert onafhankelijke journalistiek. In de gemeenteraad hebben we voorgesteld jaarlijks als gemeente een bijdrage te doen aan dat fonds. Als elke Vlaamse gemeente een kleine bijdrage doet, ziet het fonds hun budget verdubbelen. Dit voorstel is omgezet naar een brief. Later meer daarover.

Zijn er nog organisaties die streven voor Transparantie?

https://transparencia.be/nl_BE :
www.burgerlijst.be
https://ikbenpro.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *