De Dreef

De Dreef

Worden de mooiste bomen van Boechout binnenkort gekapt?

Het is jammer genoeg waar wat er onlangs in de krant stond. De bomen van de Dreef van Moretus zijn in gevaar. De Dreef dreigt te verdwijnen.

De Navo heeft daar al jaren een pijpleiding liggen, maar doordat de regels rond veiligheid gaandeweg verstrengd zijn, staan die bomen plots in de weg en dus moeten er 23 gekapt worden.

Meer nog. Ze mogen ook niet meer op dezelfde plaats heraangeplant worden, vindt de Navo. Dat betekent dus het einde van de Dreef, samen met de Molen één van dé iconen van ons dorp.

Voor veel mensen kwam het nieuws als een verrassing, maar het overleg daarover blijkt al jaren bezig.

De eigenaars van de Dreef, de NAVO, het Agentschap Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het gemeentebestuur zijn al van vóór de verkiezingen samen op zoek naar een oplossing.

Dat is een goeie zaak. Maar het zou nog beter zijn als men daar de ganse bevolking bij zou betrekken

Wie aan de Dreef raakt, raakt aan de ziel van ons dorp. We zijn er allemaal mee verbonden, al generaties lang. Het is een van de mooiste plekjes van Boechout. Die dreef, dat zijn wij.

Daarom is het volgens ons van het grootste belang dat alle inwoners goed geïnformeerd worden over het lot van de Dreef.

Daarom heeft raadslid Lode Van den Brande, de man die de molen van de ondergang heeft gered, namens ’t Dorp al meermaals een oproep gedaan om hier werk van te maken. Om te zorgen voor meer openheid in dit dossier.

Wij vroegen als burgerbeweging aan het bestuur, en in het bijzonder aan de burgemeester Koen T’Sijen – toch bevoegd voor ‘burgerparticipatie’ – om ons als inwoners van Boechout en Vremde uitgebreid te informeren over de toekomst van de Dreef.

Níet nadat er al beslissingen zijn genomen en ook niet aan de vooravond van een beslissing, maar nu vandaag. Nu het nog niet te laat is. Nu we nog kunnen meerpraten. Want daar hebben we als Boechoutenaren recht op.

Lode deed zijn oproep op de gemeenteraad van 27 april, nog vóór de recente artikels in de krant. De burgemeester liet toen weten dat hij de bevolking pas in het najaar wilde informeren. Maar toen we onze oproep op de facebook-pagina van ‘t Dorp zetten, kwam het bestuur de dag zelf nog met meer nieuws

Daar zijn we heel blij om, dat de burgemeester van gedacht is veranderd. Diezelfde info verscheen ondertussen ook in het infoblad #boechoutbeweegt. Ook dat is een goeie zaak.

Niet alle informatie die het gemeentebestuur verspreid is correct. Zo staat er dat er tussen de pijpleiding en de bomen een afstand van 3 moet gerespecteerd worden. Vroeger was dat 2m. In werkelijkheid gaat het om een zone van 5m waar niks mag staan.

Mét ook nog eens een extra zone van 15m aan weerszijden waar geen ingrepen mogen gebeuren – dus ook geen bomen mogen geplant worden – zonder uitdrukkelijke toestemming van het Ministerie van Defensie. Bovendien is de juiste ligging van die pijpleiding een militair geheim.

Het bestuur beweert ook dat de wortels en stam van de bomen rot zijn. Dat is niet zo. Sommige wel, sommige niet. De meeste bomen zijn zelfs nog niet onderzocht. Er is dus nog werk aan de winkel.

Vandaar onze vraag: Laat ons dit samen bekijken, hier samen over nadenken. Met alle kennis en informatie die er voorhanden is. Wat er met de Dreef moet gebeuren is veel te belangrijk om binnenskamers te beslissen.

Laat alle standpunten aan bod komen. Geef iedereen de kans om mee te zoeken naar creatieve oplossingen. Betrek het hele dorp bij de zorg voor de Dreef.

Zodat, als er op een dag een beslissing moet worden genomen, niemand verrast zal zijn of zich gepasseerd moet voelen zoals recent bij de bomenkap in de Victor Heylenlei.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden over wat er met de Dreef gaat gebeuren? Mail naar info@tdorpboechoutvremde.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *