Motie van treurnis.

Motie van treurnis.

De gemeente Boechout verkoopt landbouwgrond in de Lispersteenweg aan de hoogste bieder.

Een aantal bezorgde burgers betreuren de verkoop van publieke, gemene grond in Boechout en de manier waarop. We zijn bezorgd over de verdere verkoop van ons Patrimonium, dus niet enkel de verkoop van landbouwgrond.

Timing.

De corona crisis is voor veel mensen een financieel moeilijke en onzekere tijd. Dat uitgerekend midden in deze crisis landbouwgrond wordt verkocht kan er voor zorgen dat mogelijke kopers op dit moment geen kans hebben om mee te dingen. De timing is dus ongelukkig.

Er zijn enkele bezwaren over de manier van verkoop.

We betreuren dat winstmaximalisatie (hoogste bieder) het enige criterium is bij de verkoop. Dat hoeft nochtans zo niet te zijn. Een Gemeente kan ook bepaalde criteria vooropstellen en haar eigendom verkopen aan het interessantste voorstel, zo kunnen maatschappelijke meerwaarden ingecalculeerd worden.

Om een voorbeeld te geven:
de stad eeklo heeft zelfs een boerderij eerst aankgekocht om later te verkopen aan de bieder met het interessantste voorstel in het belang van Eeklo. .
Op deze manier is de stad eeklo een stadsboerderij rijker geworden.
https://www.hln.be/in-de-buurt/eeklo/hoeve-moeie-49-wordt-stadsboerderij~a40357f0/

Verkoop Landbouwgrond.
Een gemeente die landbouwgrond verkoopt, geeft zeggingschap over die grond weg. Landbouwgrond wordt alsmaar duurder en veel kleine beginnende landbouwers kunnen dit niet financieren. Er is ook nood aan landbouwexperimenten die sociale, locale, ecologische meerwaarden kunnen bieden.

Betrokkenheid.

Het is ook spijtig dat Burgers geen zeg hebben gehad in de verkoop. Misschien waren er wel andere oplossingen dan verkoop.

Voorstel van beslissing:

  • We vragen dat er een duidelijke lijst wordt opgesteld met het patrimonium dat het gemeentebestuur gaat verkopen, wanneer deze verkocht zal worden, en hoe deze verkocht zal worden met motivering.
  • We hopen dat Burgers de kans krijgen om een alternatief te kunnen voorstellen voor het verkocht wordt.
  • Als iets verkocht wordt, stel dan criteria samen
  • Er zijn verschillende noden in boechout, van mensen die een atelier zoeken tot mensen die een voedselbos willen beginnen om maar iets te zeggen…. ? Waarom maken we geen lijst van Noden

Laat ons samen bekijken welke invulling we geven aan ons patrimonium, en samen beslissen wat en hoe iets verkocht wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *