Kunnen we de Dreef nog redden? Wat kan ik doen om te helpen?

Kunnen we de Dreef nog redden? Wat kan ik doen om te helpen?

Als we samen een oplossing willen vinden voor De Dreef, dan begint dat eerst en vooral met correcte informatie en een transparant beleid.

Als het gemeentebestuur vindt dat die bomen gekapt moeten worden, zeg dat dan gewoon.  En als men vindt dat die bomen niet gekapt moeten worden, zorg dan dat ze niet gekapt worden.

Want dat kan. Het gemeentebestuur heeft alle troeven in handen om een goeie oplossing te vinden voor de Dreef.

Samen met de eigenaars. En met ons.

Want daar gaat het ook over: Als burgers kunnen we niet zeggen: Die dreef, niks mee te maken. Dat de eigenaars hun plan trekken. Politici, jullie zijn verkozen, los het zelf op. En dan komen klagen als er plots 99 bomen van 100 jaar oud omliggen.

Nee, wij zijn degenen die daar het meeste plezier van hebben. We gaan met z’n allen wandelen en fietsen in de Dreef. Wij genieten met volle teugen van die prachtbomen.

De toekomst van de Dreef is ook onze verantwoordelijkheid.

Zal de Dreef ooit gekapt moeten worden? Ja. Absoluut. Maar waarschijnlijk nu nog niet. Het is nog veel te vroeg.

Die bomen hebben onderhoud nodig. Aandacht en liefde. Die moeten gesoigneerd worden. Het is hoog tijd dat we daar werk van maken.

Er is zogezegd nog niks beslist, maar dat klopt niet. Het is 5 voor 12. Gepasseerd.

Vandaar onze oproep: Laat ons ons samen inzetten voor het behoud van de Dreef. Er zijn zoveel dingen die we nog kunnen doen om de eigenaars en de gemeente te helpen.

Vooraleer eender welke beslissing genomen kan worden, moet de hele Dreef grondig onderzocht worden door specialisten. Hoe gezond zijn de bomen? Kan een snoei helpen? Kan het wortelgestel zich herstellen als de schadelijke wegverharding wordt verwijderd? Dient de Dreef afgesloten te worden voor gemotoriseerd verkeer? Of het aantal wandelroutes beperkt? Kunnen we rekening houden met de bezorgdheid van de omwonenden en het gevaar voor ongelukken verkleinen zonder de bomen te kappen? Kan de gemeente de private eigenaars van hun aansprakelijkheid ontheffen?

Allemaal vragen die nog niet beantwoord zijn.

Kappen en heraanplanten mag pas het allerlaatste scenario zijn. Enkel te overwegen als alle andere maatregelen geen soelaas zouden brengen.

Daarom zijn we met ’t Dorp dit project gestart: ‘Geef om de Dreef. Een oproep naar iedereen die zich samen met ons wil inzetten voor het behoud en de verzorging de mooiste bomen van ons dorp.

Wat er met de Dreef moet gebeuren is veel te belangrijk om binnenskamers te beslissen. Laat ons samen naar creatieve oplossingen zoeken.

Zin om me te doen? Om je samen met andere mensen van Boechout en Vremde actief in te zetten voor het behoud van de Dreef? Laat het ons weten.

Schrijf je hier in…

Wil je taart bakken of soep kopen voor de Dreef? Mee helpen geld inzamelen om een grondige wetenschappelijke screening te financieren? Helpen uitzoeken welke maatregelen zouden kunnen werken en welke niet? Super!

Iedereen met handen en hersenen, en vooral: iedereen met een hart voor de Dreef is meer dan welkom. We kunnen alle hulp gebruiken.

Heb je wel zin om te helpen, maar geen tijd. Geen probleem. Wil je gewoon op de hoogte gehouden worden van wat er met de Dreef gaat gebeuren? Laat maar weten.

Geef om de Dreef!  Schrijf je hier in….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *