Vals hoera voor klimaat.

Vals hoera voor klimaat.

Het klimaatactieplan van Boechout is goedgekeurd. 22 van de 23 gemeenteraadsleden hebben het klimaatplan goedgekeurd. Een goede reflex is dan om te kijken waarom 1 van de 23 raadsleden niet heeft meegestemd. Een cijfer op zich zegt niet veel, wat er achter steekt misschien wel.

Met eenzelfde gezonde reflex vroegen we ons af hoe het kwam dat Boechout een tijdje geleden, zo’n hoge co2 reductie kon voorleggen -9% !!, veel meer dan welke andere gemeente dan ook. VRT schreef zelfs over -14%. De Tertiaire sector daalde zelfs met -53%. Hoeraaaaaa.

Met zo’n cijfers wil je toch weten hoe dat komt. In de pers werd enkel communiceerde over de boekhouding, niet over wat er achter steekt, ook de gemeente sprak enkel over het goede rapport van Boechout zonder analyse: Boechout was de beste van de klas. Dat was hun conclusie.

De daling bleek na wat speurwerk helaas een boekhoudkundige fout. Boechout heeft in werkelijkheid helemaal geen CO2 reductie gehad van 9% laat staan 14%.

In het klimaatactieplan streeft Boechout naar een CO2 reductie van -40%. Die ambitie gaat eigenlijk niet ver genoeg de nieuwe EU-klimaatwet verhoogt de EU-emissiereductiedoelstelling voor 2030 van 40 % naar minstens 55 %. .. .

Bijna de helft van de CO2 uitstoot in Boechout komt van verwarming van serreteelt, maar daar zijn geen acties voor opgemaakt. Het actieplan gaat dus enkel over de resterende uitstoot, een uitstootvermindering van 22%.

De boekhoudkundige fout in de cijfers van 2012, het referentiejaar, zorgt er voor dat de doelstelling: de maximale uitstoot die Boechout mag hebben in 2030, hoger mag zijn. Dit heeft dus impact op de realiteit, het maakt de ambitie minder ambitieus. Er is dus zelfs minder dan een reductie van 20% geplant.

Om die rede heeft Filip zich onthouden tijdens de stemming. Er staan te veel fouten in het plan. De rede waarom niet tegengestemd is, is omdat zonder goedkeuring de gemeente mogelijk subsidies zou mislopen die gelinkt zijn aan het goedkeuren van het klimaatplan. Het is beter dan niets.

Een vraag op de gemeenteraad ( amendement ) om met juiste cijfers te werken in het klimaatactieplan werd weggestemd door de meerderheidscoalitie (inclusief groen gangmakers). De schepen wou zich niet met boekhouding bezig houden. Blijkbaar zijn cijfers enkel nuttig als ze je goed uitkomen.

De -14% CO2 daling die nog steeds in sommige media gedrukt staan, is een berekening waarbij het jaar 2011 als basis is genomen. Dat lijkt op bewuste manipulatie .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *